Skip to content
Начало

Родители, обичайте децата си

насилие

Обичайте децата си, родители! Няма по-голям белег от този, който можете вие да оставите както с липсата си, така и с прекалената си закрила. Децата имат нужда от топлина, подкрепа и разбиране. Да се чувстват в безопасност в своя дом и да споделят без да бъдат осъждани. Не бъдете техен враг, защото ще ги изгубите.

Не се страхувайте да казвате на дъщеря си колко я обичате, защото някоя вечер в някоя дискотека ще я приближи някой Георги Николаев с чантичка на врата и ще ѝ каже, че я обича. И тя ще му повярва. Ще започне да му вярва за всичко – че не е достатъчно красива, слаба или умна. Ще му има пълно доверие, че само той я обича, че шамарът и синките са от силна любов и “повече няма да се повторят”. Стигне ли се до този момент, малкото ви момиченце вече няма да бъде същото.

Георги Николаев
Георги Николаев, източник: Facebook

Не сривайте самочувствието на момчето си, за да не го повишава по грешния начин. Научете го да бъде човек – да споделя страховете си, да плаче. Не му казвайте “Защо ревеш като момиче?”. Няма по-мъжка постъпка от това да покажеш емоция и да се изправиш срещу нея.

Истинският мъж не е несметно богат или изключително успял. Той знае колко е важно уважението, не само към останалите, но и към самия него. Знае, че с ръцете си трябва да е полезен и нежен, не да наранява. Има един израз, който моят мъж ми е казвал и ми се е запечатал в съзнанието:

“Жената трябва да е сигурна, че мъжът ѝ е достатъчно силен, за да я защити, но да знае, че никога тази сила няма да бъде използвана срещу нея.”

Най-добрият начин да предпазите децата си от опасности е да ги изградите като вярващи в себе си личности. Не ги порицавайте, защото ще намерят валидацията, от която се нуждаят, но на грешното място – в лоша компания, под ножа на някой пластичен хирург или в “прегръдките” на грешния човек. Дайте им безопасна среда, в която да правят информирани избори, за да могат някой ден да вземат най-правилните за тях.

Раждаме се като бяла дъска, върху която животът рисува. Това, което получаваме в семейството, е основата, която изгражда характерите ни. Затова… Родители, обичайте децата си! Нека не се чувстват недостойни за любов, за да не я потърсят в неправилните ръце.