Никола Минков на Serp Conf. 2022
Кадифеното диванче

Никола Минков за знанието, което трябва да разпространяваме

Първият гост за сезона на моето диванче е познат на всички в сферата на дигиталния маркетинг. Основател е на най-международно награждаваната SEO агенция у насSerpact, както и на SERP Conf. и SERP Acad.

Той помага на бизнеси, преподава на маркетинг ентусиасти не само в България, но и по света. Той е любящ баща и съпруг. Представям ви Никола Минков.

Здравей, Никола. Благодаря ти, че се съгласи да гостуваш, въпреки натоварения ти график преди конференцията SERP Conf. 2023, която ще се състои до дни. Ще се представиш ли пред читателите?

Здравейте на всички. А на теб, Криси, благодаря за поканата да гостувам в този приятен блог. Много е уютно това “Кадифено диванче”. 

Казвам се Никола Минков и се занимавам с дигитален маркетинг вече над 10 години. В момента активно работя по развиването и разрастването на startup компания Trackian. Дейността ѝ е фокусирана върху създаването и усъвършенстването на SaaS, базиран на Human Intelligence и Artificial Intelligence.

Той ще е в услуга на всички дигитални маркетолози, на онлайн бизнесите и Lead Generation сайтовете.  

Занимавам се активно с преподавателска дейност. Имам удоволствието, а мога да кажа, и огромната отговорност, да предавам релевантни знания на студенти в магистърската програма на Стопанския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, както и в Soka University в Токио, Япония. Гостувал съм като преподавател в университета в Триест и съм един от лекторите в изцяло SEO академията SERP Acad. 

Също така съм член на Управителния съвет на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА).

И въпреки всички тези “ангажименти” (слагам думата в кавички, защото обичам всичко, което правя и не го усещам като задължение), намирам достатъчно време за двете си дъщери и за прекрасната си съпруга. 

Никола Минков, Serpact
Никола Минков, личен архив

Нека поговорим малко за пътя ти дотук. Имаш няколко фалирали бизнеса, нали така? Ще споделиш ли на какво те научиха тези провали? Все пак, за да бъдеш толкова успешен, трябва да си възприел какво богатство може да бъде провалът понякога.

Историите с първите предприемачески инициативи са с много лош край. И в двата случая бях с недостатъчна компетенция в съответните сфери, казвам го от дистанцията на времето. Това, разбира се, е пагубно, когато говорим за правенето на бизнес. Оттук си извадих поуката за нуждата от експертна подготовка за всяко едно начинание. 

На търпението, постоянството и как да ставам след всяко падане ме научи спортът. Може би мнозина вече знаят, а и никога не съм го крил, че преди да стана предприемач, бях футболист.

Като всички хлапета тогава се запалих по играта около онова знаменито световно първенство в САЩ през 1994 г. Няма да забравя как излизахме да празнуваме по улиците всяка победа на “Пеневата чета”. Голяма емоция беше, искрено ме плени. Дотолкова, че го избрах за професионален път и вложих в него 15 години от живота си.

Няма да се впускам в детайли за кариерата ми на зеления терен. Само ще споделя, че получих няколко много тежки контузии. Но не те ме отказаха. Напротив, направиха ме по-силен и ме нахъсаха да работя още по-методично и устремено в постигането на целите си. Не харесвам думата “мечти” и рядко я използвам. 

Така, въоръжен с куп житейски уроци, стартирах SEO агенция Serpact. Разбира се, преди това развивах дейност в областта на дигиталните технологии. Апетитът идва с яденето, ако мога така да се изразя. 

Знаеш ли как съм се радвал на първия си договор с клиент за SEO? А говорим за малка сума. Важното не бяха парите, не, важното беше, че ми се даде шанс да се докажа като специалист. Как щях да отговоря на доверието зависеше от мен. От готовността ми да уча и да прилагам знания, до решимостта ми да се изправям след всяко падане и да не се отказвам пред трудностите.

Породиха се и въпросите “Дали ще мога да оправдая това доверие?”, “Ще задмина ли очакванията?”

Това желание да давам повече, когато правя бизнес, се запази и до днес. С колегите ми в Serpact го прилагаме при всеки проект. През тези вече над 7 години от основаването на агенцията не предлагаме просто SEO услуги на отсрещната страна. Предлагаме индивидуален подход и разбиране. 

За нас е важно да опознаем бизнесите, за които работим, за да сме им максимално полезни. Те не са просто клиенти – това са съдбите на вече близо 3000 бизнеса, които са ни са се доверили.

С този подход печелим призове и признание на световно ниво. 

Никола Минков за знанието, което трябва да разпространяваме
Дидо Григоров, Борислав Арапчев и Никола Минков с награда от European Search Awards през 2019 г., личен архив

Какво е най-важно за теб в начина, по който правиш бизнес?

Етичността за мен е на първо място. На ниво екип, на ниво партньори, на ниво конкуренти, на ниво клиенти. Сблъсквал съм се в кариерата си с хора, които би следвало да са модели за подражание, а постъпват меко казано укоримо от морална гледна точка. Въпреки че действията им водят до някаква временна полза за тях, това няма как да е работеща стратегия за дългосрочен успех.  

Има редица проучвания, които по недвусмислен начин показват, че силната етика може да има положителен ефект върху индивидуалното представяне в работна среда, при взаимоотношенията с екипа и като цяло за кариерата и успеха.

Надеждността е основата, върху която се градят всички взаимоотношения. Ако клиентите не могат да разчитат на мен или на моя екип, ако се съмняват, че ще поемем отговорност или ще работим без да мислим дали има конкретна полза за тях, то те никога няма да се върнат.

Да, веднъж ще сме ги убедили, ще им вземем парите, ще изработим нещо. Но какво правим утре? Договорът ще свърши, а те със сигурност ще продължат с друг. Затова казвам, че етичността е ключ към дългосрочен успех. 

И също така и прямостта. Няма нужда да изопачаваш или да украсяваш истината. Ще цитирам един от популярните български филми: “Истината е само една”.  Всеки трябва да има право да я казва, да критикува от позицията на опит, без това да нанася психологични щети на отсрещната страна. Ние в Serpact знаем и сме отворени към това

Съгласна съм с теб. Не трябва да правим на другите това, което не искаме да правят на нас. А всъщност, какво ти подсказа, че SEO е посоката, в която искаш да поемеш?

Първият човек, който имаше смелостта да ми каже, че може би имам повече потенциал в главата, отколкото в краката, беше съпругата ми. И реших да го използвам този потенциал. В крайна сметка бях натрупал доста уроци като предприемач. Разочарованието за мен е най-добрият мотиватор.

Животът ми се беше развил така, че в даден момент търсех стотинки из джобовете си и не можах да намеря достатъчно. След като се отказах от футбола, последваха години в лутане към какво да се ориентирам.

Търсех нещо, в което има потенциал и където бих могъл да се реализирам, ако предлагам качествени услуги с допълнителна добавена стойност (това, което да ме отличава от конкуренцията). Тоест, ако си добър и различен – да имаш поле за развитие. 

Вече имах някакъв опит в SEО сферата. Както споменах, се занимавах с администрирането на сайт, каталог на компании от Свиленград, където живея и работя, и региона, както и от съседните най-близки градове в Турция.

Бях сред клиентите на SEO агенция Idea Studio с основател и двигател Борислав Арапчев. Може да се каже, че той е моят първи ментор. Беше ми интересно, задавах въпроси, а Боби е адски добър човек, видя в мен потенциал и започна да ме обучава, да ми дава насоки.

Голям мотиватор за мен беше, когато съвместната ни дейност се оказа толкова добра, че даже задминахме в резултатите в SERP Amazon UK

Заедно с Боби обсъждахме нуждата на компаниите да разбират и използват по-ефективно инструментите за подобряване на класирането. Така биха могли да получават повече органичен трафик, а оттам и конверсии. Водех се от идеята как реално може да се окаже подкрепа на тези бизнеси. 

И така основах Serpact. Без никакъв резервен план, но с много желание да съм максимално полезен и да се развивам непрекъснато, за да предоставям най-доброто като услуга. 

Започнах да се серифицирам по програми на Google, Bing и HubSpot Academy. Комбинирах теорията с практика и стажове в някои от най-престижните дигитални агенции отвъд океана. Изредиха се и доста конференции в България и зад граница – къде като лектор, къде като участник.

Между другото, там слушах хора като Дидо Григоров, с когото в момента работим заедно, и си мислех: “Колко умни хора има, а аз колко изоставам”. Това също ме мотивира – да се развивам и да добивам нови знания непрекъснато. Предал съм го и на хората, с които рамо до рамо работим всеки ден. А 14-те ни международни награди доказват, че сме на прав път. 

А Боби? С Боби вече 6 години сме съдружници в Serpact, както и с Дидо. 

Боби, Дидо и Никола, Серпакт
Борислав Арапчев, Дидо Григоров и Никола Минков, личен архив

И сега, след като си врял и кипял в сферата на дигиталния маркетинг, има ли нещо което би променил в SEO индустрията и защо?

Определено едно от нещата, които е редно да се промени е възприятието как общуваме, как комуникираме с клиентите си, а не само как правим SEO текстове. Защото текстовете са вид общуване с потребителя.

И всъщност, когато един текст бъде разбираем, на езика на клиента е и е съобразен с целите, които искаме да постигнем, след като даден потребител посети страницата ни, този текст би бил по-ангажиращ

Другото, което би било добре да се промени, е начинът по-който се разбира SEO. До голяма степен индустрията и клиентите разбират SEO като едно мерене на ключови думи. Истината е, че оптимизацията има много по-дълбока роля.

Тя е да видим как съдържанието спомага на другите канали, на базата на first click модел или някакъв mеdium click, за взимането на решения от крайния потребител. Нещо, което често се забравя, защото стандартно се мери GA4 last click моделът. 

Това е изключително важно, тъй като имаме проекти, в които действително отчетът от last click модел е 300 трансакции, а действително асистираните през first click на SEO са 3000. И реално картинката доста се изкривява.

Но това трябва да се говори с потребителите и трябва да имаме познания да се аргументираме и да защитаваме тезата си. Мисля, че благодарение на Trackian, тази желана промяна скоро ще стане факт.

Страстта ти към SEO и желанието ти да го подобриш ли са причините да създадеш SERP Acad. и SERP Conf.?

В началото в Serpact буквално сме прекарвали стотици часове, за да намерим информация кое как работи и как може да се оптимизира. През онези години трябваше да ходиш в библиотеката, да четеш това-онова и да го записваш на ръка.

Нямаше кой да протегне ръка, да даде знание и ноу-хау наготово и да каже: “Момчета, ето, тук вижте. Това съм го пробвал и дава добри резултати.”

Това искаме да спестим на SEO специалистите. Да се лутат в търсене на правилното решение, на верния подход и да губят ценни ресурси. Така ще могат да инвестират повече усилия в създаването на добавена стойност за бизнесите, от което всъщност и всички по веригата печелим. 

От това твърдо намерение се роди и SERP Acad. Като едно естествено продължение на компания, която вярва, че вече е постигнала значителни успехи, но не са ѝ достатъчни.

Ние, като агенция, работеща с едни от най-големите корпоративни клиенти, знаехме, че за да оставим следа в тази индустрия, трябва да направим академия, която може да произвежда кадри.

Кадри не само за нас, не егоистично, а кадри за целия бранш. Открито. И всъщност и ние се възползваме от тези кадри като от първото издание на академията успяхме да привлечем 4 човека. 

И така основахме място за знания, където да заложим на качеството, а не на количеството – тоест не да приемем 150 човека, от които после 2 или 3 стават за нещо, а от курс с 25 души. Да успеем да създадем 25 SEO машини, които да са не само полезни за компаниите си, но и да допринасят за подобряването на цялата дигитална екосистема.

Тук е моментът да благодаря на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и специално на доц. д-р Тодор Ялъмов, че повярваха в идеята и ни се довериха. 

Искаше ни се да обединим тези полезни SEO хора, които показваха силата си пред очите ни, в една общност. Така дойде всъщност и идеята за SERP Conf. Тя възникна като продължение на конференцията за SEO общността, която бащата на оптимизацията за търсещи машини в България Огнян Младенов, пръв направи.

SERP Conf. е конференция, на която се споделят само полезни и изпитани знания. 

Никола Минков за знанието, което трябва да разпространяваме
Борислав Арапчев, Никола Минков, Огнян Младенов и Дидо Григоров, личен архив

Това да съберете всички от общността на едно място, за да споделите знанията си, е нещо, което малко хора са готови да направят. Затова и нямам търпение за SERP Conf. 2023. Ще ни споделиш ли какво да очакваме? За SERP Conf. 2022 се говореше с месеци след събитието.

Аз също нямам търпение. Определено ще има доста приятни изненади. И няма как да е иначе – при толкова сериозна подготовката. Само за 20-те минути откриване сме отделили около 120 часа труд. Колегите сигурно ще ми се сърдят, че споделям тайни от кухнята, но сме подбрали специални гурме ястия и сладолед, с които да ги омилостивя. 🙂

Тази година обединяваме специалисти от 25 държави под надслов “SEO практики без ограничения”. Програмата е фокусирана върху предстоящите промени в алгоритмите на Google и бързо навлизащите нови технологии, като AI, които променят почти из основи SEO.

Ще представя набързо имената на малка част от експертите, които ще видите на сцената:

  • Корай Гюбюр, основател на Holistic SEO & Digital и един от водещите SEO експерти в световен мащаб;
  • Джудит Луис, основател на DeCabbit Consultancy и международна водеща на събития, писател, блогър и консултант;
  • Крейг Кембъл, SEO Trainer & Consultant в Craig Campbell Company;
  • Христина (Тина) Мангелова, Head of SEO & Content Marketing в Growth Skills;
  • Петър Николов, CEO на Mobilio;
  • Олеся Коробка, CEO & Head of SEO на Fajela;
  • Димитър Димитров, основател и CEO на Inbound.BG;
  • Дидо Григоров – Head of Content Department в нашата агенция Serpact и е SEO експерт с близо 20-годишен опит. Участник е в 3 официални събития на Google, а през 2022 година беше и лектор на конференцията BrightonSEO 2022. Лектор е в изцяло SEO академията SERP Acad.

Ще имаме и специален гост от нашите партньори от e-commerce индустрията. За събитието у нас пристига Патриция Сасс-Станишевска, председател на Chamber of Digital Economy в Полша.

С партньорите ни от IndIT BlackHat SEO сме приготвили мега яко парти с част от лекторите, което стартира веднага след конференцията.

Обещавам много положително заредена атмосфера. Но това, което най-вече обещавам, са интересни и полезни лекции. Всеки ще си тръгне от конференцията с работещи идеи как да подобри представянето си в SERP. Гарантирам.

Никола Минков за знанието, което трябва да разпространяваме
SERP Conf. 2022, личен архив

Миналата година подпомогнахте каузата “Операция: Плюшено мече”. Каква е каузата, която ще подкрепите тази година?

Решихме да отделим част от приходите от продажбата на билети, за нещо, в което вярваме. Тази година се обединихме около каузата хората със синдром на Даун да имат по-добър живот. 10% от всеки билет ще отидат за благотворителната организация Down Syndrome International

В началото на разговора ни разкри, че работиш върху нещо ново, което да е в помощ на собственици на агенции, рекламодатели и e-commerce бизнеси. Завесата вече се вдигна напълно, но разкажи повече.

Да, тя завесата се вдигна напълно. На 21.09.2023 г., малко преди националния празник, пуснахме Beta версия на платформата, върху която работихме доста интензивно последните години – Trackian. Ще ми е интересно да знам мнението ти, така че те призовавам да се регистраш и да бъдеш един от първите, запознали се с платформата 🙂

Денят преди честванията на Независимостта на България не е случайно избрана дата. От една страна, не искахме да е навръх празника, който за мен е знаков. С този акт се ликвидират окончателно последните васални връзки с Османската империя и се слага точка на дългогодишните опити да се скъсат всички зависимости. Сякаш не ни стигаха 500 години чужда власт.

От друга страна, искахме да направим някаква аналогия. Платформата слага край на опитите на всички дигитални маркетолози и собственици на бизнеси да вземат решения, небазирани на данни в реално време и без обобщен поглед за “цялата картинка”. Ставаме независими от категоричността на други софтуери, които показват само част от фунията на потребителското пътуване. 

Trackian е вълнуващ проект. Това е софтуер, който обединява всички възможни налични софтуери за измерване на данни, включително и тези, които обединяват други софтуери за измерване на данни. Звучи доста завъртяно, нали?

А не е. Де факто благодарение на Trackian, можем да проследим информацията от дигиталните канали, които използваме. След това да я обобщим, анализираме и да си изведем заключение за всяка една конверсия. И всичко това – в реално време.

Използваме ETL процеси – Extract, Transport и Load. 

В трансформ частта вече има различни Machine Learning алгоритми, които помагат да се обучаваме и да правим платформата по-добра.

Както обичам да подчертавам:

Trackian е Human Inteligence на първо място и чак след това идва Artificial Inteligence. 

Досега не съм чувала за подобен софтуер и звучи като истинска революция в сферата на онлайн бизнеса.

Колкото и да не ми се иска, интервюто е към края си. Остават ни два въпроса, които винаги задавам на гостите си. Ще споделиш ли за твой таен талант, за който никой не подозира?

Разбира се, но децата в квартала подозират. Много съм добър на гама. Обичам да играя с дъщерите си навън, даже ми казаха, че съм много “оборотен”, защото съм от малкото родители, които го правят. Голям купон е.

Обикновено оставям задължително един ден в седмицата, принципно неделя, за семейството. Отделно лятото им отделям един месец – докато сме на почивка. За мен това време е свещено!

Има ли максима, която ти помага да не се отказваш, въпреки трудностите?

Дензъл Уошингтън го каза най-добре:

“Мечтите без цели, си остават само мечти.”

Винаги трябва да имаме цели, конкретен хоризонт, който гоним. Това, което ми помага да продължа към него е страстта в екипа, че и те искат да са там. Има ли го огъня, ще стигнем там, където искаме.

Запазете своето място за SERP. Conf. 2023 сега!

Може би ще харесаш и...