Skip to content
Начало » Блог » Кадифеното диванче

Петър Нефтелимов и малките му стъпки към крайната цел

Петър Нефтелимов и малките му стъпки към крайната цел

И този път на кадифеното ми диванче се врежда интересен човек, за когото каквото и да кажа, ще бъде малко. Ще го представя скромно, защото самият той е такъв. Това е Петър Нефтелимов – някои от вас сигурно го познават, други – не, но едно е сигурно – всеки би се радвал да почерпи от неговата страст към живота. 

Здравей, Петър и много ти благодаря, че се съгласи да гостуваш при мен! Първият въпрос, който искам да ти задам е – КАК? Как си на 26 години и си предприемач, писател, както и част от класациите “30 под 30‘‘ на Forbes Bulgaria и “40 до 40‘‘ на Дарик радио?

Колкото и клиширано да звучи – с много труд всичко се постига. Аз от 16-годишен се занимавам с предприемачество. Първото ми спечелено състезание беше Trends of Tomorrow, организирано от Самсунг през 2012 г. Спечелихме трето място в екип от още двама съученици от ПМГ ,,Васил Друмев‘‘ с предложение за метод за лечение на рак със звук. Последствие разбрахме, че не сме открили топлата вода, а на Изток вече се използва подобен метод. Разбира се, след състезанието не продължихме с този проект.

След това съм участвал доброволно в множество други проекти, а други сам съм създавал. Измежду тях се появи и първият ми стойностен проект, а именно Медията за практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com, която през 2021 г. получи 2-то място на публиката за ,,Медиен сайт на годината‘‘. 

По-късно в университета дойде и проектът ,,Цвете в епруветка‘‘.

По повод двете класации не мога да кажа, че го очаквах. По-скоро много се надявах и исках да се случи. Може би това е резултат от моята работа през годините и е доказателство, че с много работа мечтите се сбъдват.

Петър Нефтелимов и малките му стъпки към крайната цел

Всъщност, ти си влязъл в класацията “30 под 30” на Forbes Bulgaria и ,,40 до 40‘‘ на Дарик радио, благодарение на “Цвете в епруветка”, нали? Разкажи ни как ти дойде тази идея? 

Точно така, биотехнологичният стартъп ,,Цвете в епруветка‘‘ ми направи strike и се озовах в двете престижни класации.

По време на бакалавъра ми по Биотехнологии в Биологически факултет към Софийски университет, след като минах курса по Растителни биотехнологии на катедра ,,Физиология на растенията‘‘ към Биологически факултет, видях възможност за стартиране на бизнес с междинния продукт от нашата лабораторна работа. А именно цветята да цъфтят в епруветка. Това стана тема на дипломната ми работа в първата ми магистратура по ,,Биобизнес и биопредприемачество‘‘ и професионален проект.

Иначе специфика на нашия продукт е това, че цветето е в епруветката, която е затворена с фолио, и по този начин е изолирано и стерилно от външната среда, която е пълна с микроорганизми.

В нея има специална хранителна среда, която му позволява да живее минимум 2 месеца без грижи, включително поливане. Трябва му единствено място с температура от 22-24 градуса по Целзий и непряка слънчева светлина, за да си извършва правилно обменните процеси – фотосинтеза и дишане. След като му свърши хранителната среда, може да се извади от епруветката и да се адаптира към външната такава, пресаждайки се в саксия.

Цвете в епруветка е неповторимо бижу за любимия човек, алтернатива на букетите. Иновативно решение за декорация, създаващо приятна атмосфера за дома, за заведения и хотели, както и за празнични събития. Предвид, че цветята са затворени и няма достъп до цветния им прашец, те са подходящи за хора с алергии и за лечебни заведения.

Интересен, но в същото време и притеснителен факт е, че през 2018 г. цветята, продадени за Св. Валентин, отгледани в Колумбия и пренесени до летища в САЩ, са произвели около 360 000 метрични тона CO2. – това са приблизително 78 000 автомобила, карани за една година. Ще ни споделиш ли за глобалния проблем, който решава “Цвете в епруветка”?

Методът ,,Микроразмножаване на растения‘‘ е част от Растителните биотехнологии и се използва от 1960 г. за бързо намножаване на растения в лабораторни условия. След това се адаптират към външните условия. После се пресаждат в саксии или се отрязват, за да стигнат до крайните клиенти по целия свят. 

Петър Нефтелимов и малките му стъпки към крайната цел

Но не си даваме сметка, че площите за отглеждане на рязан цвят оказват отрицателно влияние върху околната среда. Те могат да бъдат използвани за селскостопански култури, с което да се подпомогне изхранването на световното население.

Друг проблем на конвенционалното отглеждане е разходът на вода за поливане и въглеродните емисии от транспорта и хладилните камери за съхранение на цветята. 

Мисията ни е да намалим площите за рязан цвят, като спираме процеса до епруветка. Нашата иновация е в това, че растението в епруветката цъфти, прецъфтява и пак цъфти. Когато изпълни епруветката, притежателят му може да го пресади. 

Цветята в епруветка са идеална алтернатива на класическите букети, тъй като заемат малка площ при отглеждането си и са трайни. Също така бизнесът ни подкрепя и развива науката в България.

Ако трябва да дадеш на читателите ни 3 съвета за правилно отглеждане на цветя, за да не се налага да си купуват такива от рязан цвят, какви биха били те? Кого да попитам, ако не теб. 🙂 :

 1. На първо място, разбира се, да си купуват цветя в епруветки. Както казва Мечо Пух, колкото повече, толкова по-добре за науката в България. Поне при тях имате 2 месеца гаранция (в повечето случаи много повече), че не са им необходими сериозни грижи. Само любов. 
 2. Когато растението се адаптира в саксия, проучете повече за него – какви грижи желае, колко да се полива и на какво място да се отглежда.
 3. Направете клонинги на любимите си цветя. Намерете в търговската верига кокосови или торфени блокчета за покълване. Отрязвате клонче от растението между две листни възли (местата, където листата се прикрепят към стъблото). Слагате клончето в блокчето, което предварително е напоено с водя. Изчаквате няколко месеца да пусне корени и цялото го засаждате в саксия. 

Подразбрах, че има второ издание на книгата ти “Успехът в българския ген”. В какво се крие успехът ѝ?

На гостуването ми при Светослав Иванов в предаването ,,120 минути‘‘ по bTV. (смее се)

Успехът на книгата ,,Успехът в българския ген‘‘ се ,,крие‘‘ видно в заглавието. Българският ген. Просто няма как да сме успешни без да се опознаем. Кои сме. В какво сме добри. Събрах 49 истории, които са избрали да действат и да следват мечтите си, въпреки всичките негативни знаци, които им поднасят от всички страни. Надявам се, с тази моя книга да запаля искрата на успеха у читателите и някога да издам книга и с техните истории.

В книгата ,,Успехът в българския ген‘‘ ще се срещнат с много вдъхновяващи истории на българи, които се занимават с това, което обичат и са успешни в страната и в чужбина. Сред тях са:

 • Никола Рахнев, който заедно с доброволци засади над 2000 дървета в България.
 • Българи, работили в Google и във Facebook.
 • Българският професор в Принстън, Александър Тодоров.
 • Д-р Калин Василев, който оставя блестящата си кариера като учен по генетика в Англия, за да поведе родния си град Велико Търново, към здравословен начин на живот със спорт.
 • Георги Ненов от подкаста ,,Свръхчовекът с Георги Ненов‘‘, който вдъхнови хиляди хора да поемат по пътя на собствените си мечти.
 • Д-р Никола Калудов, който има две медицински компании в САЩ и за който диагнозата СПИН вече не е смъртна присъда.
 • Евгения Христова, съосновател на фондация ,,Асист‘‘, която предоставя на хора с увреждания начини и устройства да общуват само с поглед.
 • Николай Тодоров, създател на биопродукт с кашу, заместител на сиренето, който се продава в над петнайсет държави, на три континента.

И аз като теб съм на мнение, че успехът се крие във всеки един от нас, както и че за всеки се измерва в различна величина. Ще ти споделя моята, защото ми е приятно да си бъбря с теб. Успехът за мен е да се изправиш срещу всичките си страхове. Наградата е да си легнеш вечер с усмивка и да си доволен от покорения връх. Истината е, че всеки връх е висок преди да го покориш, но след това тутакси става по-нисък. А каква е твоята величина за успех?

Моята величина за успех се изразява в това дали съм щастлив в края на деня от постигнатото от мен и колко други хора съм направил щастлив в този ден.

Отново ти благодаря за хубавия разговор. В края на интервютата си винаги питам гостите за техен таен талант. Имаш ли такъв? 

Истината е, че заради физическото си състояние винаги трябва да бъда няколко хода напред и да съм предвидил почти всичко, за да мога предварително да кажа на човека, с когото ще излизам например, как ще се справя във всяка една ситуация с мен.

И другото. Аз не говоря много. Обичам да наблюдавам и анализирам останалите около мен. Това ми дава възможност да съм много точен в оценката на хората или дадената ситуация. Затова често приятели ме вземат със себе си на бизнес срещи. Само да наблюдавам и когато мине срещата, им казвам всички мои впечатления и притеснения от събеседника им.

Коя е максимата, която не ти позволява да се отказваш пред трудностите на живота? 

Че с лежане не може да се стигне до Марс. С малки стъпки към крайната цел.

Петър Нефтелимов и малките му стъпки към крайната цел
Петър Нефтелимов и един от съорганизаторите на 300-километров велопоход от Силистра до Никопол.

Драги читатели, интервюто с Петър Нефтелимов може да е приключило, но изненадите от него все още не са. Всички читатели на блога могат да се възползват от специален код за 15% отстъпка при пазаруване от онлайн магазина на “Цвете в епруветка” chrisy15. Предстоящите празници, Св. Валентин и 8. март, са моментът, в който да изненадате с необичаен подарък любимите си хора, докато помагате на околната среда и подкрепяте науката в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *