Skip to content
Начало » Блог » Кадифеното диванче

Йордан Йорданов от Purus: “Всеки бизнес е комбинация от случайни събития в хаоса.”

Йордан Йорданов, Purus

Кадифеното диванче днес приветства Йордан Йорданов. Млад, амбициозен и работлив, вдъхновение за „децата на 90-те“, които ги е страх да последват мечтите си.

Нека направим един разбор на теб самия. Сигурна съм, че на читателите би им било интересно какви качества притежават амбициозните предприемачи като теб.

Роден в Търговище. Висше образование бакалавър по международно и европейско право, завършил в меката на правото – Хага, Холандия. В училище математиката и счетоводство ми бяха любимите предмети. Цифрите просто ти нареждат мозъка да мисли логично.

Интересите ми са свързани с психология, инвестиции в акции и стенд-ъп комедия. Обичам да гледам света отгоре и в дълбочина. Много обичам да се смея. Мога да иронизирам абсолютно всичко, себе си включително, имам цинично чувство за хумор, което не всеки понася добре. Не трябва да вземаме живота много насериозно. Спортувам фитнес и бокс. От време на време плувам.

Сигурно знаеш, че много млади хора искат да създадат нещо свое, но се притесняват от първата крачка. Разкажи ни малко за твоя път. Какво е нещото, което те е мотивирало да бъдеш това, което си днес?

Да си предприемач изисква комбинация от различни умения и личностни качества. Затова да си предприемач е по-трудно отколкото да си служител, риска от провал е по-голям, но и успеха, ако се достигне, е по-голям. Изисква да познавам продукта си добре, да познаваш как работи пазара, конкуренцията, да познаваш нормативната уредба, да знаеш как да продаваш. Всеки ден имаш задачи или както хората им казват – проблеми, които трябва да решаваш, а често не знаеш как. Това само по себе си са 4-5 различни професии, които един предприемач трябва да познава.

Кои са най-големите перипетии, пред които си се изправял и мислил ли си някога да се откажеш?

Най-големия – провалът. Той може да те откаже от всичко. Да те постави на колене и да те накара да се съмняваш в себе си и собствените си възможности, да влиае на мислите и емоциите ти, да те подчини. В такива моменти или трябва да се предадеш, или да се адаптираш и да се изправиш. Изисква се несломим дух, за да си предприемач. Да можеш да си въздействаш сам, защото предприемачеството е самотна професия и често можеш да разчиташ само на себе си.

Често хората имат много добро обяснение за провала си. Има един невероятен лектор, Джим Рон. На една негова лекция като бил по-млад, един човек от публиката попитал Джим защо той все още не си е постигнал целите и не е успял колкото му се иска. Джим бил подготвен със списък с обяснение и започнал – управляващата партия, кризата в икономиката, климатичните условия и т.н. Човекът от публиката му казал, че има фундаментален проблем в списъка му с причини – че самият той не присъства в този списък. Джим се прибрал вечерта озадачен. Хвърлил списъка в коша и извадил нов лист. Написал причини за неуспеха отгоре на листа, а отдолу написал само – Аз.

Човек трябва да се справи със собственото си его и да приеме, че не знае всички отговори на всички въпроси.

Променили ли са ти се приоритетите в живота след започването на бизнеса?

Определено. Вече знам, че бизнесът може да повлияе зле на здравето ти и психиката ти и не всичко в живота трябва да се случва на всяка цена.

Също така и социалният живот. Тъй като аз работя и в IT сферата (всъщност аз работя на 3 места, приоритет ми е работата), просто не обичам да прекарвам време с хора, твърде ми е обикновено. Рядко срещам интересни хора, които да не ме занимават с битовизмите си. Предпочитам да съм високоефективен и да си поставям високи цели, което си изисква своите саможертви. Носи ми по-голяма тръпка. Всяко трудно нещо носи повече ползи в дългосрочен план. Пише го във всяка религия – саможертвата днес носи ползи утре. Термин по-известен като страдание.

Ще ни разкажеш ли малко и за Purus? Каква е неговата история и защо избра брандът ти да е точно за етерични масла?

Като всеки бизнес – комбинация от случайни събития в хаоса. Първо, моята баба, Бог да я прости, беше билкарка. Доста съм обикалял с нея поляните. Винаги ме лекуваше с чайове зимата. Не съм боледувал до шести клас. Има някаква неразгадана магия в билките, мистерия, традиция, която много ме привлича.

Отделно започнах да произвеждам етерични масла на едро, което само по себе си е земеделски бизнес и преработка. Реших да диверсифицирам бизнеса, така и така бях изградил мрежа с производители от цял свят, и осъзнах, че мога да предложа перфектното качество на много добра цена.

Всъщност основната причина беше, че моя позната използва една американска марка и ми обясняваше колко съвършено качество са, а аз им доставях масла лавандула и маточина, на същата тази марка. Те и още няколко марки в щатите брандираха термина терапевтичен клас и с него лъжат клиентите си колко префинено е качеството на маслата им. Ами то значи и моето е терапевтичен клас :D. Но вместо 40 лв. за шише лавандула, моите клиенти плащат 12 лв. и то за био сертифицирано качество, каквото тяхното не е. Както се досещате, това активизира моята спортна злоба и година по-късно изгря моят сайт с един добър бизнес модел, който е насочен повече в полза на клиентите, отколкото в моя полза.

Илон Мъск беше казал, че е създал Tesla, защото познава инженерството и бизнеса и така е съчетал две индустрии. Та и аз така. Познавам етеричните масла и дигиталния маркетинг. Това прави моя бранд уникален. За една година, ако напишете “ароматерапия” или “масло от портокал” ще ме видите на челните позиции на Google, а едва сега започвам.

Началото на бранда ти е доста интересно, наистина си има своята история, което е изключително важно и за успеха му занапред. А би ли ни споделил с какво могат да бъдат полезни етеричните масла в ежедневието ни? Защо да се спрем на тях? Питам те като човек, който наистина разбира от етерични масла.

Няма как да дам кратък отговор. Това е цял раздел в науката – Фитотерапия. Има хиляди страници с енциклопедии и проучвания по темата. Можем да разделим ползите на 3 вида:

  • здравни;
  • козметични;
  • ароматни.

Здравните ползи са наистина безгранични и надали има знание за абсолютно всички. Но трябва да признаем, че маслата не са панацея и е добре да осъзнаем техните лимити. Някои мои колеги пишат, че маслата им лекуват рак. Може и да има такива индикации, но за мен това е морална граница, която не мога и не искам да прескачам.

Дойде време и за последните два въпроса от интервюто, които задавам на всеки гостуващ. Освен любовта ти към работата, билките и етеричните масла, имаш ли интересно хоби или умение, за което никой не би заподозрял?

Да нося 5 дини под една мишница. Имам безкрайна енергия за живот и да преоткривам този свят и правя всичко с много страст. А за хобитата вече споделих – психология, акции и стенд-ъп комедия. Какво е общото между тях ли? И трите са рефлексия на човешкото поведение отгоре. Първото изучава човешкото поведение, второто е резултатът му, а третото просто го осмива за безумието му.

Преди да напуснеш кадифеното диванче, ще ни споделиш ли любима твоя максима, която те води напред в трудни моменти?

“Поеми отговорност за собственото си благополучие, опитай се да събереш семейството си, опитай се да служиш на обществото си, опитай се да търсиш вечната истина… Това е нещото, което може да те заземи в живота ти, достатъчно, за да можеш да издържиш трудността на живота.”

Джордан Питърсън

Всъщност всичко от Джордан Питърсън е разтърсващо. Някой ден сигурно ще го считат за светец. За мен той е най-смисленият човек на Земята в момента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *